Targi TRAKO 2011

Newsy o kolejowych wydarzeniach, imprezach, akcjach, targach, wystawach itd

Targi TRAKO 2011

Postprzez Karol » 13 Paź 2011, 18:23

9. Międzynarodowe Targi Kolejowe TRAKO
Czas trwania: 11-14 października 2011

http://www.trakotargi.pl napisał(a):To największe i najbardziej prestiżowe w Polsce oraz drugie w Europie spotkanie branży transportu szynowego. Prezentacja aktualnego poziomu rozwoju systemów transportowych oraz infrastruktury kolejowej w Polsce, Europie i na świecie.

TRAKO to doskonała okazja do promowania transportu szynowego, spedycji i logistyki kolejowej, prezentacji najnowszych technologii oraz spotkania w środowisku branżowym. Targi organizowane są wspólnie z Polskimi Kolejami Państwowymi SA. Tradycyjnie imprezie towarzyszy bogaty program m.in. debata, liczne seminaria, prezentacje firm. Targi odbywają się w cyklu dwuletnim.

TRAKO to także ?Świat Małej Kolei?, wydarzenie współorganizowane przez Polski Związek Modelarzy Kolejowych i Miłośników Kolei, uzupełniające program targów o ważny element propagowaniem kolei nie tylko wśród profesjonalistów.

Moja fotorelacja z TRAKO 2011
Zdjęcia wykonałem w dniu 11 października

Wystawa taboru liniowego na bocznicy przy stacji Gdańsk Oliwa:

Image Wjazd na bocznicę wystawową, z prawej tor SKM
Image Widok na tory wystawowe od strony parkingu

Lokomotywa elektryczna Vectron firmy SIEMENS przeznaczona do ruchu po liniach o niższych parametrach eksploatacyjnych, idealna dla polskich przewoźników
Image
Image
Image
Image
Image Image
Image

Lokomotywa elektryczna TRAXX (seria EU47) firmy BOMBARDIER dla Kolei Mazowieckich umożliwiająca pracę w systemie pull-push
Image
Image
Image
Image Image
Image

Wagon sterowniczy pull-push firmy BOMBARDIER dla Kolei Mazowieckich
Image
Image

Elektryczny zespół trakcyjny ELF (seria EN96) produkcji Pesa Bydgoszcz dla Województwa Świętokrzyskiego
Image
Image
Image
Image
Image

Elektryczny zespół trakcyjny ELF (seria EN76) produkcji Pesa Bydgoszcz dla Kolei Mazowieckich
Image
Image
Image
Image
Image

Spalinowy zespół trakcyjny 220M (seria SA137) wyprodukowany przez neWag Nowy Sącz dla Województwa Pomorskiego
Image
Image
Image
Image

Lokomotywa elektryczna E6ACT "DRAGON" firmy ZNLE Gliwice dla Lotos Kolej.
Pierwsza od 1989 roku lokomotywa liniowa polskiej konstrukcji, przeznaczona do ruchu towarowego.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Lokomotywa elektryczna 109E (seria 380) produkcji Skoda Transportation dla Kolei Czeskich
Image
Image Image
Image
Image

Lokomotywa spalinowa Gravita firmy VOITH wyprodukowana dla Lotos Kolej
Image
Image
Image

Wagon z miejscami do leżenia serii 134Ac zmodernizowany przez neWag Nowy Sącz dla PKP Intercity
Image
Image
Image Image
Image Image
Image

Przemysłowa lokomotywa spalinowa serii 797 dla Kopalni Węgla Brunatnego "Adamów"
Image
Image

Teren Międzynarodowych Targów Gdańskich:

Wystawa taboru technicznego
Image
Image Image
Image Image

Prezentacja tramwaju Solaris Tramino dla Poznania
Image
Image
Image

Stoiska firm w halach targowych widziane z antresoli
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Fragmenty ekspozycji na stoiskach firmowych
Image Model Pendolino na stoisku firmy Alstom
Image Model nowego pojazdu zespolonego - Pesa Bydgoszcz
Image Próbka toru na jednym ze stoisk z branży drogowej
Image Przegub "harmonia" do tramwajów

Namiot Grupy PKP - miejsce oficjalnego otwarcia 9. Międzynarodowych Targów Kolejowych TRAKO 2011

Image
Image

Andrzej Massel - wiceminister infrastruktury dokonuje oficjalnego otwarcia Targów TRAKO 2011
Image

Premiera Leksykonu Terminów Kolejowych - książkę prezentuje Dariusz Kostrzębski (prezes Kolejowej Oficyny Wydawniczej)
Więcej informacji na temat Leksykonu znajdziecie >>>TUTAJ<<< oraz >>>TUTAJ<<<
Image

Na scenie przedstawiciele firm, które wsparły finansowo wydanie Leksykonu Terminów Kolejowych,
wśród nich: Maria Wasiak - dyrektor generalny PKP S.A. (czwarta od lewej) i Zbigniew Szafrański - prezes PKP PLK (trzeci od lewej)

Image

Zielone światło na semaforze oznacza, że Targi TRAKO 2011 zostały otwarte
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Karol

Re: Targi TRAKO 2011

Postprzez Pt@ku » 14 Paź 2011, 07:56

No Karol dałeś rady z tą galerią. Szkoda, że mi się nie udało pojechać, no ale nie da się wszystkiego jednocześnie.
Tania kuszetka / droga kuszetka 100% / 0%
2014 jazdy 1 - 511 km czas 9 godz 15 min
2013 jazdy 9 - 5598 km czas 91 godz 16 min
2012 jazdy 8 - 4749 km czas 75 godz 51 min

Pamiętaj tania kuszetka to twoje nieświadome zaliczenie :)
Awatar użytkownika
Pt@ku

Postprzez stmichal » 18 Paź 2011, 09:45

No Karol ciekawa relacja. Po bogactwie materiałów i minie na zdjęciach wnioskuję, że jesteś zadowolony z wyjazdu. Widzę, że nawet Świętokrzyskiego Elfa tam wyciągnęli. On chyba więcej kilometrów robi jeżdżąc na wszystkie targi i wystawy niż w regularnym kursowaniu. Dzięki za zdjęcia bo zapomniałem, że miał tam być, a już miałem Pawła w weekend wyciągać na polowanie na ELFa na naszych torach.

300 post na forum:)
2016: 50349km, 2015: 68213km, 2014: 50312km 2013: 40882km, 2012: 50839km, 2011: 28130km, 2010: 10017km
stmichal

Postprzez Spicol » 19 Paź 2011, 10:13

Trzeba przyznać ze wystawa była dość ciekawa szkoda tylko że pogoda w piątek jak byłem nie dopisywała. Sprzęcik fajny choć nie wiem czemu liczyłem na więcej ale i tak było dobrze. Fajnie ze chodziaż ktoś zdjecia porobił:)
Spicol

Postprzez Kloze » 23 Paź 2011, 13:08

Słyszałem, że nawet stoicho Przewozów Regionalnych gdzieś tam było, ale na zdjęciach coś nie mogę wyczaić.

Świetna fotorelacja, fajnie wygląda harmonijka tramwajowa :)
Image
2015 9 godzin 47 minut (stan na 04.03)
2014 brak przejazdów | 2013 80 godzin 31 minuty
2012 34 godziny | 2011 10 godzin 48 minut
Awatar użytkownika
Kloze

Miejscowość: Kraków

Postprzez Karol » 23 Paź 2011, 22:39

Kloze napisał(a):(...) nawet stoicho Przewozów Regionalnych gdzieś tam było (...)

Potwierdzam. Przewozy Regionalne wystąpiły na TRAKO i to z dość efektownym stoiskiem. Niestety zbytnio nie zaszaleli jeśli chodzi o gadżety reklamowe. Ograniczyli się w zasadzie do ulotek - tych samych, które można otrzymać w kasach na wielu dworcach. Ponadto częstowali cukierkami typu krówka z logo firmy.
Image
Awatar użytkownika
Karol

Postprzez cluzo » 07 Lis 2011, 20:14

Bardzo obszerna relacja z targów TRAKO 2011 znajduje się w najnowszym odcinku KolejWizji.
Tradycyjnie już, autorzy programu zadbali o całą masę ciekawostek, nie tylko technicznych, okraszonych dobrym komentarzem. Dziennikarze zajrzeli z okiem kamery w wiele zakamarków targowych stoisk - jak się okazało, warto idąc na targi wyposażyć się w urządzenia szpiegowskie. Przedstawiciele Skody i Siemensa poprosili autorów programu o nie fotografowanie wnętrza wystawionych lokomotyw, wystawionych na targach...
24.10.2011 KOLEJWIZJA -- TRAKO GDAŃSK 2011

@Karol, widzę kilka twoich fotek z Vectrona i Skody - czyżbyś znów nie zauważył ostrzeżenia, że "nie wolno"!
Image [ Przesyłam ].[ Kolejowe ].[ Pozdro ].< cluzo >
Awatar użytkownika
cluzo

Miejscowość: Kielce

Postprzez Karol » 08 Lis 2011, 14:46

Cluzo napisał(a):@Karol, widzę kilka twoich fotek z Vectrona i Skody - czyżbyś znów nie zauważył ostrzeżenia, że "nie wolno"!

W środku lokomotywy Vectron był polski przedstawiciel producenta. W ogóle nie czepiał się, że focę. Nie wiem co by powiedział niemiecki przedstawiciel producenta, który w momencie mojego focenia siedział w drugiej kabinie.
Za to w loku Skoda nie było nikogo w kabinie, więc fociłem i na prawdę żadnych tabliczek a'la zakaz focenia nie było. Dopiero kiedy próbowałem otworzyć drzwi do korytarza, aby zwiedzić maszynownię, ze środka wyszedł Czech i powiedział: "Zakázáno vstupovat".
Image
Awatar użytkownika
Karol

Wróć do Informacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości